Myrkky.fi

Myrkyn kylä

Myrkyn koulu

HISTORIA

Myrkyn koulu perustettiin v. 1887.
10 vuotta myöhemmin oppilaita oli 25.
Koulu täytti 100 vuotta 31.10.1987.

Alkeiskouluja on Myrkyssäkin ollut useamman henkilön pitäminä, oli Maijan, Hemmun Kaisan, Kliputes Matin ja monen muun.
Vuonna 1917 koulussa oli vain yksi luokka ja käsityöluokka.

Kun koulun ruokailu aloitettiin 1943, piti oppilailla olla ensin omat kupit ja lusikat, sekä maitoa ja leipää.

Myrkynkylän koululla paljastettiin 13.10.1985 muistolaatta niille karijokilaisille miehille, jotka lähtivät tästä paikasta syksyllä 1939 talvisotaan.

Keittola toimi aluksi yhden talven koulun saunassa, kunnes saatiin ostettua tarvittavat pata yms. tarvikkeet. Näitä kun oli vaikea siihen aikaan saada, jolloin keittola sitten sijoitettiin alakoulun yläkertaan.

Vuonna 1902-03 koululla oli vain 1mk 25p kassassa. Kohta koulun kannattajilla oli kerätty 1022mk 84p. Nykyään on 2 luokkaa, liikuntasali, ruokasali, puukäsityöluokka ja opettajanhuone.


Teksti on Myrkyn koulun entisten oppilaiden kirjoittama.

 

Hieman lisää viihtyisyyttä Myrkyn koulun pihalle (teksti vuodelta 2002)

Koulun pihasuunnitelma vuodelta 1954.

Vielä 60-luvulla oli tavallista, että kyläkouluja ympäröi muhkea puu- tarha puineen, pensaineen ja hyöty- puutarhoineen. Pihamaa on tietysti aina varattu peleille ja leikeille. Nykyisin ei enää ole resursseja pitää yllä mitään suuritöisiä puutarhoja. Kuitenkin, kun Myrkyn koulun varastosta löytyi viehättävä puutarha- suunnitelma vuodelta 1954, alkoi kyteä ajatus, voisiko jotain siitä toteuttaa.

Kutsuttiin 4H eli Maippi avuksi tutkimaan pihan nykytilaa ja suunnitelman. toteuttamiskelpoisuutta, siitä syntyi hahmotelma. Päätettiin toteuttaa suunnitelmaa väljästi ja vähitellen, poimien parhaita paloja. Tärkeitä seikkoja on mm. sään- ja leikki- en kestävyys sekä helppohoitoisuus.

Ensin jouduttiin karsimaan paljon huonokuntoisia puita ja pensaita. Osa jyhkeistä kuusista oli onneksi säilynyt hyväkuntoisina, sen sijaan sembramänty on kaadettavien listalla, mutta sitä ei ole vielä maltettu hävittää. Vanha tammi oli ikävä kyllä niin kuivunut, että se oli pakko kaataa, uuden kasvattaminen kestää vuosikymmeniä.

 

Koulu sijaitsee kallioisella mäellä. Kallioita on puhdistettu ja koloihin on istutettu kivikkokasveja, saa nähdä alkavatko kalliot kevään tullen kukkia. Vielä aiotaan rakentaa aita tienpuoleiselle rajalle, istuttaa muutama puu ja toteuttaa suunnitelmassa oleva ulkoluokka. Vanha kiipeilyteline täytyy kunnostaa. Uusia leikkikenttäkalusteita on tilattu, ne täytyy varmaan pystyttää heti kevään tullessa. 

 Paljon on vielä työtä tehtävänä, mutta hiljaa hyvä tulee, ei pääse talkooväkikään aivan lopen uupumaan. Rahoitus on saatu Maaseutukylät 2006 projektista. Projektin mukaiset työt pitäisi olla valmiina kesällä 2003. Mutta koulun tontti on laaja, aina tulee uusia innokkaita koululaisten vanhempia ja myös 4H-kerholaisille nämä ympäristöön liittyvät asiat sopivat hyvin. joten uusia ideoita miettimään!

Oppilaiden mielipiteitä

Myrkyn koulu on kiva paikka. Siellä on kivoja oppilaita ja kivoja opettajia. Siellä on kivoja leikkejä. Me leikitään yleensä Krokoa. Haluatteko te tietää millaista Kroko on? Kroko on vähän niinku hippaa, mutta siinä Kroko ei saa kiivetä. Mun lempiaine koulussa on liikunta. Liikka on siksi niin kivaa koska me liikutaan ja leikitään kaikenlaista.
Santtu 3lk


Myrkyn koulu on paras koulu.
Siellä on kiva opettaja.
Kivoja oppilaita.
Anni on paras ystäväni.
Me leikitään tosi paljon krokoleikkiä.
Opettajan nimi on Petra.
Apuopen nimi on Tommi.
Lempioppiaineeni ovat matikka,
kuvis, kässä ja liikunta. Meidän erityisopen
nimi on Aila. Luokka-avustaja on Liisa.
Olen luonteeltani kiltti, kiva ja hassu.
Meidän koulu on kiva paikka.
MYRKYN KOULU ON PARAS KOULU!
Rebekka 3lk


Se on paras paikka. Siellä me leikitään ja keinutaan. Sitten me ollaan tehty kaikkea kivaa. Santtu on ollu mun kanssa. Ja meillä on ollut tosi tosi tosi kivaa. Ja me ollaan oltu tietokoneella ja tehty matikkaa. Ja hypitty lumikasoissa ja jäässä. Ja me leikitään ulkona Tarzania.
OLLI.3lk


Myrkyn koulu!
Myrkyn koulussa on tosi kivaa. Me leikitään välitunnilla tosi usein krokoa. Tommi on yleensä kroko. Me syödään ruokailun jälkeen purkkaa. Meillä on torstaina käsityötä. Oppilaita on yhteensä kuusitoista. Tommi on apuopettaja. Liisa on luokka-avustaja. Petra on opettaja, Teija on musiikin opettaja. Meidän koulu on tosi vanha, se on punainen ja tehty puusta. Joskus me hypitään hyppynarua. Yhteisen äikän tunneilla on yleensä projekteja. Myrkyn koulu on paras!
Milla 4lk


Myrkyn koulussa leikitään yleensä Krokoa.
Sitä leikitään yleensä pitkillä välitunneilla.
Kyllä siellä muutakin leikitään esimerkiksi hippaa, vinkkiä ja purkkista. Täällä Myrkyssä on myös päiväkoti. Meitä opettaa Petra Niemi, Marja-Liisa Haapala ja Tommi Sandberg eikä unohdeta keittäjää Pirjo Puttoa. Eskarilaisten nimet ovat Heidi ja Jeremias. 1.luokan oppilaiden nimet ovat Minttu ,Riina ja Antti. 2.luokan oppilaiden nimet ovat Ronja, Ossi, Eetu ja Roope. 3.luokan oppilaiden nimet ovat Rebekka, Anni, Olli, Santtu ja Jasmin. 4.luokan oppilaiden nimet ovat Milla ja Julia. Lempioppiaineeni ovat kuvis, kässä, uskonto, liikunta ja matikka.
Jasmin 3lk


Myrkyn koulusta mielipide ?
Myrkyn koulussa on kivaa. Aina on jotain tekemistä paitsi ei ihan aina kun jotkut vähän mököttelee, mutta harvoin. Me olemme alkaneet hyppiä hyppynarua. Se on tosi kivaa. On tylsää kun isot ovat lähteneet. Tänne jäi vain kuusitoista oppilasta. Täällä saa myös soittaa bassoa musatunnilla. Silloin kun isot oli niin me leikittiin heppaleikkejä. Mutta nyt me tykätään leikkiä krokoa ja hyppynarulla ja milloin mitäkin. On kivaa kun on paljon ystäviä etten ole yksin täällä. On hienoja töitäkin. Myrkyn koulu on oikein vanha. Yleensä tänne tulee veteraaneja. Silloin me esitetään niille joskus kysymyksiä esimerkiksi mikä on Suomen kansalliseläin? No karhu tietenkin. Mun lempioppiaine on kuvis, kässä, enkku, kässä ja liikunta. Onneksi mä asun lähellä koulua etten myöhästyisi niin hirveesti. Tulkaa meidän kouluun niin näette meidän koulun!
Tehnyt Anni 3lk


Myrkyn koulu on melko pieni,mutta riittää täydellisesti meille oppilaille. Keittäjällemme iso plussa hyvästä ruuasta. Iloiseen joukkoomme kuuluu entistäkin äksympi Tommi, sekä lempeä Marja-Liisa, ja aamu-uninen opettajamme. En kai unohtanut totista talonmiestä. Oli miten oli,niin kiitämme myös liukkaita liikunnan opettajia. Jos voisimme päättää niin antaisimme miinusta pitkille aamunavauksille. Täytynee myös kiittää äänetöntä musiikin opettajaamme. Tällaista on käydä puolikasta koulua. Elämämme olisi karvasta ilman takkuista koulunväkeämme. Tätä mieltä olemme koulun henkilökunnasta, vai mitä kamut? Niinpä niin, toivotamme makeaa elämää koulussa tai vapaalla tai eläkkeellä. Hetkinen mitä tuo eläkkeellä sana täällä tekee? Ai niin jäämme kai mekin joskus eläkkeelle. Sonnyt sitte heippa. Toivottavasti edes nyt viimeistään tunnet äkkipikaisen porukkamme.
Julia 4lk


MYRKYN KOULU
MYRKYSSÄ ON KIVA ASUA.
TÄÄLLÄ ON PALJON PAIKKOJA JOISSA VOI LEIKKIÄ.
KOULUN VERKOISSA ON KIVA OLLA.
MATIKKA ON KIVAA.
TYKKÄÄN JAUHEMAKSAPIHVEISTÄ.
KOTONA ON KIVA OLLA.
KOTONA MULLA ON MÖNKIJÄ.
TOMMI SANDBERG ON KIVA!
KOULUSSA ME OLLAAN KROKOA.
KUKA ON SINUN PARAS KAMU????
TÄNÄ SYKSYNÄ PÄÄSEN VERKKOIHIN.
ROOPE 2lk


Täällä on kivaa. Minä tykkään matikasta. Tykkään olla välitunnilla.
Täällä on kivoja ystäviä ja opettajia. Hoitopaikka on samassa pihassa. Me leikitään joskus kymmenen tikkua laudalla, futista ja kesällä pesistä.
Ossi 2 lk


Myrkyn koulussa on kivoja kavereita! Siellä on hyvää ruokaa. Yleensä kaikki oppiaineet ovat kivoja.! Tänään menemme teatteriin Poriin. Koulussa on kivoin oppiaine liikunta. Harmi kun en vielä pääse verkkoihin. Mutta kahden vuoden päästä minäkin pääsen verkkoihin.
Minttu 1lk


Myrkyn koulussa on hiiripeli, noppapeli ja Arvaa kuka-peli. Muumia ja Kimbleä on myös kiva pelata. On kiva olla Myrkyn koulussa. Tykkään tehdä tehtäviä. Lempiaineeni on matikka. On kiva kirjoittaa. Lempiruokaani on makaroni ja jauheliha. Lempileikkini on kroko. Karusellissa on kiva olla.
Jeremias-eskarilainen


Olen Heidi ja kuusivuotias eskarilainen. Matikan tunneista pidän paljon koska siellä harjoitellaan laskutehtäviä. Tunnen jo kirjaimet ja osaan lukea. Se on kiva asia. Piirtämisestä pidän myös paljon. Parran lasketteluretki oli hauska, laskettelin silloin ekaa kertaa laskettelusuksilla ja mukava päivä oli. Uimassa olemme myös olleet Teuvalla, menimme sinne linja-autolla.
Heidi-eskarilainen


MYRKYN KOULUSSA ON KIVA OLLA KUN SAA LEIKKIÄ KAIKKIEN KAVEREITTEN KANSSA NINJOJA JA LEMPI APUOPEMME KANSSA KROKOA VAIKKA TOMMI APUOPEMME EI SAA MEITÄ IKINÄ KIINNI. MYRKYN KOULUSSA ON TOSI HYVÄ KEITTÄJÄ
JA SE TEKEE TOSI TOSI HYVÄÄ RUOKAA.
Eetu 2.lk


Myrkyn koulu on hauska. Täällä on mukavia kavereita. Me leikitään hauskoja leikkejä. Kaverit opettavat uusia leikkejä. Paras leikeistä on kroko. Krokossa kroko yrittää ottaa kiinni ja muut yrittävät pakoon. Koulussa tykkään matikasta ja liikunnasta.
Antti 1.lk