Elisa Tasangolle arvokas visavoitto
07.05.2013 15:45

Myrkkyläinen, Kristiinanseudun koulun oppilas Elisa Tasanko voitti Rannikon metsävisan. Kilpailuun osallistui 2 600 oppilasta 31 koulusta Pohjanmaalta, Turunmaalta ja Uudeltamaalta, mutta ei pääkaupunkiseudulta. Tasanko lähtee edustamaan maakuntaa Helsingissä pidettävään valtakunnalliseen mestaruuskisaan 28.–29. toukokuuta.
Taistelu kärkisijoista oli kova, joten Tasangon saavutus on kunnioitettava. Jaetulle toiselle tilalle sijoittuivat kirkkonummelainen Ronja Rajala ja Jonas Aspgård Mustasaaresta. Metsävisan alkueriin osallistuneista kaksi kolmasosaa oli Etelä-Suomesta.
Lisää Suupohjan Sanomissa tiistaina 7. toukokuuta.
Tiedän.Liitoksia on pakko tehdä. Ehdotin muutama vuosi sitten aivan uuden, yli kolmenkymmenentuhannen ihmisen rannikkokaupungin perustamista. Siihen olisi liittynyt Teuva, Kauhajoki, Karijoki, Kristiinankaupunki ja Kaskinen.
Olisi omat satamat, voimalat, sellutehtaat, idyllit ja citymarketit. Uusi innokas kaksikielinen kaupunki, jonka kaupungintalo olisi rakennettu Karijoelle, Myrkyn kylään, maantieteellisesti keskelle uutta kaupunkia. Nimeksi metropolille olisi tullut: Helmi. Rannikon Helmi.
Siinä olisi uusi isohko kotoilupaikka, jonka nimeen olisi saanut kiivaasti huutaa, omat paikkakunnat kaupunginosina ylpeästi mukana. Vähän kuin helsinkiläiset ovat ylpeästi töölöläisiä tai punavuorelaisia, mutta helsinkiläisiä kaikki.
Tänään kun uudestaan pähkin asiaa, huomasin että tyhmähän olen ollut. Mihin tämä kotipaikkani Teuva on alunperin kuulunut?
Olemme alun perin niitä hulluja finskejä, jotka erosivat emäpitäjä Närpiöstä vuonna 1868. Miksi ei oteta kymmentätuhatta närpiöläistä mukaan? Silloin meillä olisi Kaupunki, joka haastaisi Seinäjokea ja Vaasaakin. Siihen cityyn voisi haluta liittyä tulevaisuudessa myös kurikkalaiset.
Simo Ralli
Kirjoittaja on kitaristi ja maanviljelijä Teuvalta..
Hevonen jäi rekan alle Myrkyssä
keskiviikko 10.08.2011
Sanna Myllykangas taputtelee onnettomuudessa ojaan luiskahtanutta 15-vuotiasta Dalias-ruunaa, joka onneksi selvisi rytäkästä pelkällä säikähdyksellä.
Myrkyssä ratsastuskoulua pitävä Sanna Myllykangas oli viikko sitten keskiviikkona viemässä hevosia laitumelle, aivan kuten muinakin päivinä. Viikon takainen talutuskerta Kirkkotien pienellä pätkällä koitui kuitenkin hetkeksi, jolloin yksi hänen kauhukuvistaan toteutui.
Oli alkuilta ja Myllykangas talutti kahta hevosta laitumelle pitkin tien vasenta puolta. Hän kuuli, että takaa on tulossa iso ajoneuvo ja katsoessaan taakseen hän näki perävaunullisen rekan tulevan tiellä.
Nähdessään rekan Myllykangas nosti kätensä ylös näyttääkseen kuskille, että tämän tulisi hidastaa vauhtia. Sama ajoneuvo oli tullut aiemminkin päivällä vastaan.
– Silloinkin olin taluttamassa kahta hevosta ja ne säikähtivät, kertoo Myllykangas päivän aiemmasta kohtaamisesta, josta säästyttiin pelkällä säikähdyksellä.
Päivän toinen kohtaaminen ei enää ollut yhtä onnekas.
– Pysähtymismerkistä huolimatta kävi huonosti, hän huokaisee.
Takaa tullut rekka säikäytti hevoset niin, että toinen singahti ojaan ja toinen luiskahti kuorma-auton alle.
Ojaan singahtanut hevonen pääsi omin voimin ylös. Se pysyi Sannan talutuksessa hänen juostessa naapuriin hakemaan apua.
Rekan lavan alle jäänyt toinen hevonen lähti kolmella jalalla linkuttamaan Sannan mukana olleen hevosen perään.
– Oli onni, että minulla oli kaksi hevosta mukana, sillä kaverinhan perässä se lähti jolkottelemaan, ja hevoskaverin vieressä se pysyi rauhallisena loppuun asti.
Eläinlääkäri saatiin nopeasti paikalle antamaan pahoin loukkaantuneelle hevoselle lopullisen piikin.
Lue lisää Suupohjan Sanomista keskiviikkona 10. elokuuta.
Minna Zilliacus
Katso linkki : http://www.equineperformancetraining.com/eets/Welcome.html. .
Ratsastuksen opettajat kertovat sivuillaan mm. vierailustaan Myrkyssä
———————————————————————————————–
Pohjanmaalle uusi luonnonsuojelualue
Julkaistu: 02.11.2010 16:31
(Päivitetty: 02.11.2010 16:37)
Koppelonpesä on Luonnonperintösäätiön ensimmäinen suojelualue Pohjanmaalla sekä Etelä-Pohjanmaalla. Kuva: Pekka Rajala
Pohjanmaalle saadaan uusi luonnonsuojelualue. Luonnonperintösäätiö osti lokakuun lopussa metsäkokonaisuuden, joka sijaitsee Pohjanmaiden rajalla. Uusi runsaspuustoinen suojelualue ulottuu Pohjanmaalta Etelä-Pohjanmaalle, ja maakuntaraja jää alueen sisään kasvamaan umpeen. Koppelonpesäksi nimettävä alue kuuluu Karijoen ja Kristiinankaupungin kuntiin sekä Tiukan ja Myrkyn kyliin. Sen pinta-ala on vajaa 12 hehtaaria.
Koppelonpesän metsästä valtaosa on rehevässä maaperässä kasvavaa, iäkästä kangasmetsää, jossa esiintyy paikoin runsaastikin lahopuuta. Pienellä osalla alueesta on kallioisessa maaperässä kasvavaa mäntymetsää. Alueeseen kuuluu myös pieni aikoinaan metsitetty peltokappale, joka on palautumassa kohti luonnontilaa.
Uusi aluevaltaus länsirannikolle on merkittävä siksikin, että näillä main metsää on keskimääräistäkin vähemmän suojelun piirissä.
Koppelonpesä on säätiön 26. suojelualue ja ensimmäinen Pohjanmaalla sekä Etelä-Pohjanmaalla.
Myrkyn rouvat toivat säpinää
- Käsitöitä elämänsä harrastaneet Sinikka Kotokorpi, Raija Komsi ja Sinikka Kauranen nauttivat sekä käsillä tekemisestä, uuden oppimisesta että toistensa seurasta. Taitokeskus Kankaanpäässä heitä opastivat Anja Rosenberg j
Kokoa porukka ja tule tekemään mitä käsitöitä tahdot. Käsi- ja taideteollisuuskeskuksen Taitokeskuksista saa sekä tietoa, opetuksen kädestä pitäen että materiaalit. Kankaanpäässä lasten innostusta on pidetty yllä 30 vuotta jatkuneilla kesäkursseilla, mutta lasten ja eläkeikäisten välistä puuttuu monta ikäluokkaa.
– Olen hakenut täältä aiemmin tarvikkeita kutomapiiriimme. Nyt tulimme oikein porukalla omalle kurssille, käsitöitä aktiivisesti harrastava Sinikka Kauranen kehui Taitokeskuksen ideointipajaa.
Karijoen Myrkystä samaan kyytiin lähtivät yhtä innokkaina Raija Komsi, Sinikka Kotokorpi ja Liisa Sutela. Näppärät naiset ovat jo ansaitusti eläkkeellä, joten päiväretketkin onnistuvat kätevästi.
– Eipä tahdo kylämme kansalaisopiston kudontapiiriinkään työssäkäyvät äidit joutaa, Raija Komsi murehtii käsityötaitojen jatkuvuutta.
Isovanhempina naiset ovat huolissaan myös lasten osaamisesta, sillä joka kunnassa ei ole tarjolla Kankaanpään kaltaisia mahdollisuuksia oppia uutta. Koululaisten käsityöt näyttävät kovin huolimattomasti tehdyiltä. Eikö opettajaakaan vaivaa, että oppilaan valmiissa työssä on pudonneita silmukoita ja työ välillä levenee ja kapenee.
– Purkamalla oppii, mutta sitä mahdollisuutta koulussa ei taida olla. Ei ihme, että into lopahtaa epämääräisen lopputuloksen seurauksena, tarkan työn naiset huokaavat.
Taisi ennen vanhaan virkkausten epäonnistumisien takia olla luokalle jäämisen vaarakin.
– Tänne vain hääräämään, naiset yllyttivät paperiruusukkeita taulukehykseen pistellessään.
Seinätekstiilejä aiemmin naisporukka oli tehnyt Taitokeskuksen ohjaajan Anja Rosenbergin ja harjoittelija Riina Prunnilan opastuksella paperinarusta pallokehikon, johon voi laittaa jouluvalot.
Kankaanpään Opistolla artesaaniksi toista vuotta opiskeleva Riina Prunnila Honkajoelta kertoi olleensa pikkutytöstä asti käsityön harrastaja. Äiti oli näyttänyt omalla esimerkillään mallia, mitä kaikkea käsillä voi tehdä.
– Katselin, kun äiti tykkäsi tehdä. Minäkin haluan saada käsillä aikaan, Prunnila kiteytti mukavan kokemuksen joka johti lopulta ammatinvalintaan.
Viereisessä huoneessa neljä muuta rouvaa kutoi mattoa, pellavaliinaa, poppanaa ja villahuopaa. Tutustumiskäynti kannattaa, sillä 90-vuotinen käsi- ja taideteollisuusyhdistyksen toiminta elää ajassa. Ennen vuoden vaihdetta on vielä monta lyhytkurssia kiireisellekin. Miten mahtaakaan syntyä paperipitsiä dippaamalla, kynttilöitä sekä isoja ja pienempiä lahjoja.
Taitokeskuksen ohjaaja Anja Rosenbergille myönnettiin kirjastossa olevan Taito satakunta 90 vuotta -näyttelyn avajaisissa yhdistyksen hopeinen ansiomerkki kiitoksena 30-vuotisesta käsityöperinteen jatkuvuuden takaamisesta.
————————————————————————————————————————————————————————-
Unelmarooli myrkkyläiselle
perjantai 08.07.2011
Myrkystä kotoisin oleva Monica Metsäranta, 22, nähdään tänä kesänä Peppi Pitkätossuna ylioppilasteatteri Rampin lavalla Vaasassa. Huhtikuiset pääsykokeet hän tulee muistamaan aina. Metsäranta ei missään nimessä lähtenyt havittelemaan näytelmän pääroolia, sillä hän luuli, että sen tekisi joku lapsinäyttelijöistä. Kun ohjaaja kutsui näyttelijät myöhemmin roolijakoon, kuuli Metsäranta, että hänet on kiinnitetty Pepiksi.Se tuli täytenä yllätyksenä. Minulla ei ollut oikeastaan mitään toiveroolia, Metsäranta kertoo.
Lisää asiasta Suupohjan Sanomissa perjantaina 8. heinäkuuta.
Lotta Kallio
Jumping Kemiö
Sunnuntai: Elena Hietanen hyppäsi kaksi luokkavoittoa
Kemiössä kolmipäiväinen mammuttikilpailu kolmella eri areenalla päättyi sunnuntaina. Päätöspäivän tähdeksi nousi junioriratsastaja Elena Hietanen Tuusulasta, joka voitti kaksi luokkaa: Hevoshullu Poni Grand Prix´n ja 100-sentin tasolla hypätyn aluederbyn.
Poniratsukot urakoivat kahden kierroksen luokassa Hevoshullu Poni Grand Prix´n osakilpailuvoitosta 125 sentin tasolla. Elena Hietanen ponilla Adalmina’s Secret nollasi ensimmäisen kierroksen ja pudotti yhden puomin toisella kierroksella ajassa 53.86. Toiseksi hyppäsi kaarinalainen Miinaliisa Kaira Hostessin selässä. Hänkin nollasi ensimmäisen kierroksen ja pudotti kerran toisella kierroksella, mutta kello pysähtyi näyttämään 55.65 sekuntia. Kolmannen palkinnon veivät kirkkonummelle Eveliina Talvio ja Adalmina’s Rusty. Pari sai kaksi pudotusta ensimmäiseltä kierrokselta ja hyppäsi toisen nollilla.
Estechampion-titteleistä kilpailtiin kolmella estekorkeudella. 130-mestariksi hyppäsi Kullo Kender Virosta hevosella Challenge MB. Toiseksi tuli käsi kipsattuna hypännyt Joonas Vaahtera hevosellaan Cincinnatti. Eroa voittajaan oli uusinnassa reilut viisi sekuntia.
120-tason mestaruuden veivät Pohjanmaalle, Myrkkyyn, Stefanie Storhannus ja Ulfic. Aivan kannoille kiisivät Viron Stanislav Teder ja Trafalgar. Uusinnassa ero ratsukoiden välillä jäi reiluun kahteen sekunnin kymmenykseen.
110-senttisillä esteillä mestareiksi kruunattiin Anniina Lintula ja Puck Espoosta. Toiseksi ratsasti jälleen Viron Kullo Kender, tällä kertaa hevosella Michelangelo. Lintula teki selvän eron kakkoseen uusinnassa, Kender jäi Lintulalle lähes viisi sekuntia.
Golden Gark aluederby hypättiin 100-senttisellä radalla. Pitkä rata erikoisesteineen oli houkutellut 65 lähtijää. Heistä nopeimman tuplanollan 17 ratsukon uusinnassa teki Elena Hietanen Charlesilla Tuusulasta. Toiseksi laukkasivat jalasjärveläinen pari Miisa Pulkkanen ja Top Meggan. He menettivät voiton niukasti yhdellä sekunnin kymmenyksellä.
Axxell Brusabyn hevostalousoppilaitoksen alueet tarjoavat loistotason puitteet vaikka kansainvälisillekin kilpailuille. – Helppojen luokkien ratsastajilla on hyvin vähän tilaisuuksia päästä hyppäämään nurmella. Ratsastajien täytyy oppia pitämään hevosensa tasapainossa ja opetella valitsemaan hevostensa kenkiin riittävät hokit. Kun nuorten ratsastajien ura jatkuu helppojen luokkien jälkeen mahdollisesti PM- ja EM-tasolle, on nurmella ratsastaminen hallittava, sillä suurin osa arvokilpailuista Euroopassa hypätään nurmipohjaisilla kentillä. Pidämme Kemiön mukana kilpailuohjelmassamme myös ensi vuonna, lupaa Team Eurohorsesin kilpailujen johtaja, Pekka Larsen.
Lauantai: Janna Huhtanen loisti vaikeissa olosuhteissa
Kemiön esteratsastuskilpailuiden lauantain vaikeimman, 135-sentin tasolla hypätyn luokan voiton vei somerolainen Janna Huhtanen hevosella Zominka. Ratsukko hyppäsi uusintaradan viisi sekuntia nopeammin kuin Katja Kaajas ja Crecora, jolle märkä nurmi varmasti toi mieleen kotimaassa Irlannissa vietetyt nuoruusvuodet. Voittonsa ohella Huhtanen otti luokassa jaetun kolmannen sijan hevosella Vuego Du Prelet.
Koko lauantaiyön jatkunut sade oli tehnyt nurmikentästä haastavan. Isojen esteiden hyppääminen vaati ratsastajilta taitoa ja tunnetta pitää hevoset tasapainossa. Lisäksi heiltä vaadittiin hevostaitoa siihen, että hevosille oli kiinnitetty kenkiin riittävän pidon antavat liukuesteet eli hokit. Kilpailussa jouduttiin päivällä pitämään tauko, jotta nurmipohja sai elpyä.
Aikaderbyn voitosta tavallista pidemmällä, erikoisesteitä sisältävällä radalla kilpailtiin 120-tasolla. Kaikkiaan 49 startanneesta yhteensä13 ratsukkoa selvitti radan virhepisteittä. Joukon nopein oli Salon ratsastusseuraa edustavan Tomas Kivirannan Tess, joka laukkasi maaliin vajaa sekunnin ennen Stefanie Storhannusta ja Ulficia, joiden kotipaikka on Myrkky Pohjanmaalla.
Tyyliarvosteluluokassa paikan Lamicell Cupin Ruotsin finaaliin elokuun alussa vei kirkkonummelainen Eveliina Talvio ponilla Adalmina’s Rusty ennen Emma Tallbergia ja Mondayta. Ratsukoita erotti vain 1,5 tuomaripistettä. Tyyliarvostelussa tuomarit pisteyttävät ratsastajan teknisen osaamisen.
Hevoshullu ponicupissa nähtiin 23 taitavaa nollasuoritusta perusradalla. Uusinnassa nopein oli Jalasjärven Miisa Pulkkanen ponillaan Constantinus. Toiseksi hyppäsi reilut kaksi sekuntia hitaammin uusinut Annika Kankaansivu ponillaan Vanilla Man Kangasalta.
Perjantai: Emilia Kerimaa hyppäsi pääluokan voittoon
Yksi Suomen lähtijämääriltään kaikkien aikojen suurimmista esteratsastuskilpailuista käynnistyi Kemiössä Axxell Brusabyn hevostalousoppilaitoksen upeissa puitteissa. Kisassa hypätään kolmella areenalla samanaikaisesti ja hevosia on paikalla 400. Kaikkiaan Kemiössä hypättiin perjantaina aamuyhdeksästä melkein seitsemään illalla.
Päivän pääluokassa 130-esteillä voiton vei Janakkalaa Emilia Kerimaa hevosella Tatricia vajaan sekunnin turvin ennen Petra Rintalaa ja Veronaa Kirkkonummelta. Kolmanneksi ja neljänneksi luokassa sijoittui kansallisten esteratojen ykkösnainen Sanna Backlund Janakkalasta hevosilla Castle Rock ja Wiseguy.
Kansallisen amatöörisarjan osakilpailun otti nimiinsä Heini Puomila Hämeenlinnasta Hevosellaan Wallenger. Ratsukko teki luokan ainoan tuplanollatuloksen 115-120-senttisillä esteillä. Samalla korkeudella kilpailtiin myös junioricupin osakilpailuvoitosta, jonka vei Anniina Lintula Espoosta hevosella Puck.